Over ons

Koninklijke Fanfare Sint-Cécilia Zellik vzwDe Geschiedenis


De fanfare van Zellik werd in mei 1833 opgericht door vier "Heren"; hun namen zijn echter verloren gegaan. De fanfare kende een grote bloei tot aan WO I (1914).


Het vervolg....


Vanaf 1918 werd er opnieuw gestart met de muzikale activiteit. Onder de leiding van dirigenten DANCKERS en D'HONDT en voorzitter, burgemeester JACOBS was de fanfare zeer actief. Naast de gebruikelijke rondgang in Zellik, werden processies opgeluisterd in de omliggende gemeenten, waar geen eigen muziekkorps was. Dirigent Henri BEECKMANS uit Jette werd dirigent rond de viering van het 100-jarig bestaan in 1933. Hij bleef gedurende 40 jaar dirigent en liet de fanfare zelfs naar 2de afdeling promoveren. Hij heeft dan ook verschillende voorzitters gekend, nl. Burgemeester François DENIL, JOOSTENS, Petrus VANDEN BORRE, architect VANLANDEGHEM en Robert DESMEDT. Onder het voorzitterschap van VAN LANDEGHEM werd in 1953 een tamboerkorps opgericht; Julien HERZEEL gaf de trommellessen. Dirigent BEECKMANS werd eind 1971 ernstig ziek, net toen de repetities volop aan de gang waren voor de deelname aan het provinciaal tornooi te Vilvoorde in februari 1972. Zijn opvolger, Jean DE RIDDER uit Asse kreeg deze taak opgedragen en stoomde de muzikanten op 7 weken klaar voor 1ste afdeling. Voorzitter DESMEDT werd opgevolgd door Jozef WENES.

In oktober 1972 werd een majorettekorps opgericht en stond samen met het tamboerkorps onder leiding van François VANDERIDT. In 1977 nam Daniël TAELEMANS de leiding op zich van zowel het majorette-en trommelkorps als de fanfare. Vanaf 1978 leidde twirling-monitrice Nicole LUWAERT de majorettes.

In de jaren ‘70 en ‘80 werd de fanfare met majorette-en trommelkorps veel gevraagd bij paradetochten en carnavalstoeten (Aalst, Ninove, …) waar regelmatig de 1ste prijs werd weggekaapt.


Dirigent Jan Loris

Het oude logo


En Tenslotte...


Op 11 september 1990 overleed voorzitter Jozef WENES plotseling en werd op 3 januari 1991 opgevolgd door François VAN LAETHEM die al actief was sinds 1960 als bestuurslid en schatbewaarder. Het 160-jarig jubileum werd in 1993 gevierd. Dirigent Daniel TAELEMANS breidde de traditionele fanfarebezetting uit met klarinetten en dwarsfluiten (harmonie). Nadien zijn er ook gitaar, basgitaar en synthesizer bijgekomen (concertband). Vanaf 8 november 2001 is de feitelijke vereniging een VZW geworden. De statuten werden gepubliceerd in de bijlagen tot het Belgisch Staatsblad. Voorzitter François VAN LAETHEM overleed op 26 augustus 2002 en vanaf 5 oktober 2002 werd Leonel BOGAERT voorzitter. Ter gelegenheid van 170 jaar fanfare in 2003 werd de start van het jubileumjaar al gegeven in oktober 2002 met de voorstelling van een nieuw concertuniform. Tussen 2005 en 2012 werd regelmatig een Kerstconcert gebracht in de Heilige Familiekerk. Vanaf 2006 werd de muzikale leiding toevertrouwd aan José FONTAINE. Sinds oktober 2008 werd Jan LORIS aangesteld als dirigent. Onder zijn leiding werd opnieuw deelgenomen aan de VLAMO-orkestwedstrijden en werd in 2011 het diploma in 2de afdeling behaald in CC Den Egger te Scherpenheuvel. In 2015 promoveerde het orkest naar 1ste afdeling in het Lemmensinstituut te Leuven

Voorzitters 

Burg. JACOBS

Burg. François DENIL

JOOSTENS

Petrus VANDEN BORRE

arch. VANLANDEGHEM

Robert DESMEDT

Jozef WENES (? – 1990)

François VAN LAETHEM (1991-2002)

Leonel BOGAERT (2002)

Dirigenten 


DANCKERS (1918 - ?)

D’HONDT (? – 1932)

Henri BEECKMANS (1932- 1971) 

Jean DE RIDDER (1972 – 1976)

Daniël TAELEMANS (1977 – 2006)

José FONTAINE (2006 – 2008)

Jan LORIS (2008)


De dirigent Jan Loris


Jan LORIS is sinds 23 oktober 2008 de huidige dirigent van onze fanfare. Jan werd geboren te Halle op 08.11.1953 en woont te Sint-Pieters-Leeuw. Hij studeerde aan het Don Bosco-instituut te Halle in de afdeling elektriciteit/sterkstroom.


Hij studeerde tegelijkertijd aan de academie van Anderlecht, St.-Pieters-Leeuw, Gooik, Lennik: trompet, piano en notenleer. Nadien aan het Koninklijk muziek-conservatorium te Brussel behaalde hij de eerste prijs trompet, notenleer, transpositie, partituuranalyse, harmonieorkest en symfonieorkest. Sinds 1976 was hij leraar algemene muziekleer aan het Don Bosco-instituut te Halle. Hij heeft één jaar lesgegeven aan de academie van Zellik voor kopers.


Hij speelde als trompettist/kornettist mee in verschillende orkesten: het BRT-symfonieorkest, de Big Band Cruncho Granola, de ASLK-Big Band, het Vlaams kamerorkest, de Nationale jeugd-brassband en de Brabantse brassband en als stand-in bij brassband Midden Brabant alsook Brassband Buizingen. 

Hij is regelmatig jurylid in de muziekacademies voor koper, samenspel, instrumentaal ensemble (kamermuziek) en is lid van de PACO, de raad van bestuur en bestuurslid van het gewest Halle-Lennik van VLAMO Vlaams-Brabant.


Hij was de stichter en spelend lid van het koperkwintet Pro Musica en is dirigent van de Koninklijke Sint-Martinusfanfare uit Halle (ereafdeling) waar de kampioenstitel werd behaald. Jan was eveneens dirigent van Sint-Remigius Wambeek (kampioenstitel van België 2de afdeling), Sint-Cecilia Sint-Pieters Leeuw (nationaal kampioen eerste afdeling), later gepromoveerd naar uitmuntendheid), het instaporkest van de Sint-Martinusfanfare van Halle (nationaal kampioen eerste afdeling) en de Fanfare ‘Eendracht maakt macht’ uit Lot (uitmuntendheid)


Hij heeft voor vele Vlaamse artiesten arrangementen geschreven voor hafabra-orkesten. (Sofie, Wiliam Reven, Jan Van Laet van Mama’s jasje, Coco junior, Barabara Dex, …) en heeft opgetreden met Toots Tielemans, Theo Mertens, Rhoda Scott, Dave Pike, Frank Vaganée, Ben Haemouts, Benny Williame, Manu Mellaerts, Eddy House, Frans Van Dyck,…


Onze activiteiten


De Koninklijke Fanfare Sint-Cecilia uit Zellik brengt hoofdzakelijk podium-of kioskconcerten ter gelegenheid van muziekfestivals, braderijen, kermissen, stoeten, dorpsfeesten, sportmanifestaties en andere culturele activiteiten. 


Een 40-tal muzikanten spelen gevarieerde harmonie-en fanfaremuziek zoals marsen, medleys van bekende componisten, filmmuziek, bewerkingen van klassieke muziek maar ook bigbandmuziek, jazz, blues, rock, popmuziek, disco en andere muziekgenres komen aan bod. Voor de aankoop van instrumenten, uniformen partituren en andere uitgaven zorgen een aantal steunende leden en sponsors en wordt jaarlijks een pensenkermis georganiseerd. 


Vaste activiteiten - Repetities


Vaste activiteiten:


          Januari:       jaarlijkse pensenkermis

          April:           lenteconcert

          Juli:             Vlaamse Feestdag (11 juli)

          September:  Sint-Bavo parochiefeesten

          Oktober:      Zellikse Jaarmarkt en het Herfstconcert

          November:   Wapenstilstand herdenking

          December:    Sint-Ceciliafeest:

                              opluisteren van mis ter herdenking van de overleden leden in de

    Sint-Bavokerk  en banket voor de leden.

                             


Repetities:


        Wekelijkse repetitie op donderdagavond van 20 tot 22 uur in de Gemeentelijke feestzaal

        (schoolrefter), Brusselsesteenweg 551 te 1731 Zellik.


       Aan muzikanten die geen eigen instrument hebben, wordt een instrument uitgeleend.